segunda-feira, 29 de fevereiro de 2016

Dagens oppgaven

Postado por Rosi's Diary às 08:56 0 comentários
I dag fikk vi en oppgave...

Kommunen vil legge ned svømmehallen i nærmiljøet ditt. Du synes ikke at det er noen god ide. Skriv en e-post til kommunen der du forklarer hvorfor du ønsker å beholde svømmehallen... ( 80 ord )
   
                                          Angående svømmehallen på Hundvåg

Mitt navn er Rosi Alves, og jeg er en bruker av svømmehallen, ikke bare jeg, men sønnen min også, vi er så glade i svømmehallen...
Vi har hatt så mange spesielle opplevelser der, vi feiret vår sønnen først bursdagen der, han lært å svømme der også. Så mange gode minner.
Men jeg kan si at det skal bli vanskelig å gå til en annen kommune til å bruke en svømmehall, jeg er alene mor og ikke har fast jobb... Bussene er dyre og sønnen min er ikke så glad i å gå eller å ta busser.
Alle naboene mine er enig med meg og de skal sende en epost til dere også, vi er veldig trist om den saken. Jeg ber dere om å ta saken opp en gang til... Vi trenger svømmehallen.

Der er mange feil, kanskje dere kan kikke litt og å hjelpe meg å rette teksten.
Ha en fin dag.

domingo, 28 de fevereiro de 2016

Norge i krig

Postado por Rosi's Diary às 02:14 3 comentários
Under første verdenskrig (1914 - 1918) var Norge nøytralt. I opptaken til andre verdenskrig ønsket politikerne i Norge at landet skulle være næytralt under andre verdenskrig også. Slik gikk det ikke 9. april 1940 angrep Tyskland Norge, og dermed var Norge i krig. Ettersom Tyskland og England allerede sto mot hverandre i krigen, var det naturlig at nordmenn som gjorde motstand mot Tysklands okkupasjon av landet, søkte hjelp vestover fra England. Sverige var nøytralt, så noen militær hjel derfra var ikke aktuelt. Imidlertid var det mange nordmenn som flyktet til Sverige under krigen, og som fikk opphold der i krigsårene.
Da Tyskland angrep Norge, flyktet hong Haakon og familien hans til England sammen med den norske regjeringen. Det klarte de blant annet fordi et norsk kystfort greide å senke det tyske marineskipet ' Blucher ' da det var på vei inn Oslofjorden. Om bord i ' Blucher ' var det tyske soldater som skulle delta i angrepet på Norge. Det forsinket angrepet så mye at kongen og regjeringen klarte å komme seg i sikkerhet.
Norske soldater kjempet mot de tyske soldatene en stund, men til slutt måtte de kapitulere. Da hadde Norge fått en ny regjering ledet av den norske nazisten Vidkun Quisling. Han og partiet hans, Nasjonal Samling, gjorde statskupp samme dag som Norge ble angrepet.
Den tyske okkupasjonsmakten slo hardt ned på all motstand. I starten drev norske motstandsfolk helst med hemmelige radiosendinger, aviser og liknende, men etter hvert klarte de å organisere militæraksjoner også. Det ble etablert mange sendestasjoner som sendte hemmelige meldinger til England, og fluktruter bæde over Nordsjøen og over grensa til Sverige var godt organisert.
Til daglig merket folk krigen mest gjennom matmangel og bombeangrep, særlig fra England.
Det bødde en del jøder i Norge da krigen brøt ut, og etter hvert tok den tyske okkupasjonsmakten initiativ til at disse skulle sendes ut av landet. Det norske politiet hjalp til, og i alt ble 771 norske jøder sendt til tyske konsentrasjonsleier. Bare 34 kom tilbake.
8. mai 1945 kapitulerte Tyskland. Nordmenn som hadde hjulpet den tyske okkupasjonsmakten, ble arrestert og stilt for retten. Mange ble fengslet, og 25 nordmenn ble henrettet, blant andre Vidkun Quisling.
Etter andre verdenskrig har det ikke vært krigshandlinger i Norge. Gjennom internasjonalt samarbeid har Norge likevel vært involvert i ulike militære operasjoner andre steder i verden. Norske soldater har deltatt i fredsbevarende styrker, blant annet i Libanon og Kosovo. De siste ti årene har norske soldater deltatt i krigshandlinger, blant annet i Afghanistan. Mange nordmenn er skeptiske til at norske soldater deltar i denne typen operasjoner.

Liker dere denne teksten? Håper den hjelp dere å forstå litt mer on Norge.


I fellesskap: Sagt om fellesskap og menneskeverd

Postado por Rosi's Diary às 01:41 1 comentários
Den som trakter etter fellesskap uten konflikt, mister fellesskapet.

Menneskene er skapt til å hjelp hverandre. Bare i vilje til fellesskap fungerer menneskelivet etter sine bestemmelser.

Skogen ville være uendelig stille om det bare var de beste fuglene som sang.

Det er bedre med grøt sammen enn biff alene.

Mennesket er laget for å bli elsket, ting er laget for å bli brukt. Det er ikke rart det blir kaos i verden når mennesker blir brukt og ting blir elsket...

Ensomhet er ikke å være alene. Det er ikke ha noen å lengte etter.

Sant?

En fortelling om menneskeverd

Postado por Rosi's Diary às 01:33 1 comentários
En mann hadde forelesning for 500 ungdommer. Han tok fram en 500-lapp og spurte: Er det noen som vil ha denne her? Alle rakk opp hånden.

Han krøllet den sammen og spurte om det samme.
Alle rakk opp hånden.

Så tråkket han på den og spurte om det samme.
Alle rakk opp hånden.

Deretter sa han: ' Det her skal dere la lærdom av; for hvor stygg, møkkete og tilgriset av livet noen enn er, så har han eller hun fortsatt samme verdi '.

Ikke sant?


Nye ord og uttrykk

Postado por Rosi's Diary às 01:21 0 comentários
Hallo kjære venn!!!

Jeg lærte mange nye ord i forrige uke på skolen, men som jeg har sagt til dere, jeg var syk, derfor jeg skrev ikke på bloggen... Så håper at dere koser dere i dag... Les litt men... sola skinner i dag her i Stavanger!!! så... nyt dagen.

Ord / verb:

Svigers : Svigermor/ far
Å hive: å kast
Forgårs: The day before yesterday
Å stagnere: To stop
Å undertrykke: To oppress
Å bevare: To preserve
Myndighetene: Authorities

Infinitiv               Presens                Preteritum      Presens Perfektum

å slå                     slår                      slo                  har slått
å innkalle            innkaller              innkalte          har innkalt
å komme             kommer               kom                har kommet
å undertrykke      undertrykker       undertrykket  har undertrykket
å kreve                krever                  krevde            har krevd
å bevare              bevarer                bevarte           har bevart
å hjelp                 hjelper                 hjalp              har hjulpet

Uttrykk:

Å være overlegen / underlegen : To feel youself better than others or less than others
Å slå seg ned: å sitte ned
Å komme innom: To drop by
Å komme i gang: To start
Å gå litt på veggene: Menas to be unpatient / bored
Dope noen ned: å bruke mye medisiner eller narkotika
Bli litt sirkus: To compare to a circus, in a good way

Setninger:

Foruten å leie ut deler av leiligheten er det ET HAV av andre ulike tjenester. ( ET HAV her betyr mange )

Med tanke på en dyr oppussing av huset er det KJÆRKOMMENT med litt ekstra inntekt. ( Bra for meg, jeg trenger det )

Grammatikk:

UBESTEMT FORM:

NOEN
EN DEL
MANGE politikERE

BESTEMT FORM:

NOEN  AV
EN DEL  AV
MANGE AV politikERNE

Andre oppgaven: Hva jeg ser på bildet?

Postado por Rosi's Diary às 00:51 1 comentários
Hallo, hallo....


Jeg ser et par fra et muslimsk landpå bildet. De bor i en liten leilighet som ser ryddig og ren ut.
Han koser seg i stua mens kona hans lager mat til dem. Han ser fornøyd ut, han spiser mye usunn mat, synes jeg. De er barnløse, tror jeg. På veggen ser jeg et teppe og to bilder. Møblene er gammeldagse.
De ser ikke travle ut, jeg tror at det er det søndag.
Kona hans, tror jeg, er hjemmeværende, så hun bruker tiden sin til å lage mat og prøve nye oppskrifter. Han, tror jeg, jobber mye for å betale alle regningene. Derfor slapper han av. Han fortjener det!

segunda-feira, 8 de fevereiro de 2016

Beskriv bildet ( ca 80 ord )

Postado por Rosi's Diary às 10:09 2 comentários

På bildet ser jeg en familie, bestefar, bestemor og barnebarna deres. De er på ferie, vinterferie med barna. Det er en fin hytte. De ser ut som de slappe av. Bestemora leser ei bok, og bestefaren snakker i telefonen, kanskje han snakker med barnas foreldre og forklarer at er i orden. Gutten på bildet ser ut som en nerd, han bruker tiden sin til å lære mer istedet for å gå på ski, men den lille gutten har lyst til å gå ut i snøen. Jeg synes at de burde gå ut og ha det gøy med de andre personene. 
Uansett... Hytta er så fin, selv katten nyter varmen som kommer fra peisen. Alle koser seg. 
Stor klem. 

Helt konge.

Postado por Rosi's Diary às 09:33 5 comentários
Hallo kjære lesere! jeg har vært veldig opptatt... Jeg hadde besøk av noen av vennene mine som bor i Irland. De kom på torsdag i forrige uke og reiste tilbake til Irland i går. 
Det var noen veldig kjekke dager...
På den første dagen, gikk vi til en Pub som ligger på "fargegate" i Stavanger, vi var 7 stykker. Vennene mine har strålende personligheter... De er glade og litt gale også. Hehehe. 
Etter pub gikk vi hjem og spiste pizza. 
På den andre dagen bestemte vi oss for en båt tur, en sightseeing "boat trip", så de fikk se Preikestolen og fjellene i Stavanger. Det var overskyet, men båt turen var hyggelig og turen tok 3 timer...
Rundt kl 15 gikk vi til ei av mine venninner, vi koste oss , pratet og spiste kjempegod middag. 
På den tredje dagen kjørte vi og kjæresten min til Sirdal, bare 1 1/2 time fra byen. Der prøvde vi å gå på ski, men vet du hva? Jeg falt mange ganger... Å gå på ski er ikke bare blåbær, det er vanskelig! Uansett... Vi hadde det morsomt og vi gleder oss til å gjøre alt en gang til! Det var helt konge!!!!

Nederste er noen av bildene vi tok. 
















terça-feira, 2 de fevereiro de 2016

Noen preposisjoner

Postado por Rosi's Diary às 10:02 0 comentários





segunda-feira, 1 de fevereiro de 2016

Uttrykker...

Postado por Rosi's Diary às 11:18 0 comentários
å henge med hodet

Dette uttrykket er ganske vanlig og beskriver hvordan man ofte ser ut når man er litt lei seg. Tenk deg selv at du er litt trist, da vil dette ofte synes i måten du går og står på. Ofte blir man litt fremoverbøyd og hodet henger litt mer enn vanlig.

Eks.:

Da Hildegunn så at hun ikke vant i lotto, hang hun med hodet resten av kvelden.

å henge med nebbet

De siste ukene har jeg brukt dette uttrykket en del i klassen min. Dette var et uttrykk som ofte ble brukt hjemme hos meg da jeg var liten. Uttrykket betyr at man er lei seg, og ligner ganske mye på uttrykket å henge med hodet. Jeg liker dette uttrykket bedre enn det andre fordi det er morsommere. Når noen sier dette til meg må jeg smile litt. Jeg har jo ikke et nebb. Det er det bare fugler som har, men når noen ber om å slutte å henge med nebbet får jeg bilder i hodet mitt og jeg føler meg straks mye bedre.

Eks.:

Ja, den prøven var vanskelig. Men nå er det helg, så ikke heng med nebbet.

å være molefonken

Det tredje uttrykket er også en beskrivelse av det å være trist. Jeg liker dette uttrykket først og fremst fordi det er morsomt å si. Jeg har lett litt etter forklaringer på dette uttrykket, for det ligner ikke på andre ord, men har ikke klart å finne ut hvor uttrykket kommer fra. Det får bare være en førjulsnøtt. Om jeg finner svaret, skal jeg dele det med dere senere.

Eks.:

Nei, nå er det fredag så du må ikke sitte her å være molefonken.


Det snør ullfiller


Dette er en beskrivelse av snøvær der det kommer store snøfnugg fra himmelen. Når disse snøfnuggene lander der de ut som små ullfiller og det er trolig slik uttrykket har oppstått.

Eks.:

I dag snør det ullfiller, så det er like greit å holde seg inne.


Det regner trollkjerringer


Jeg vet ikke hvor dette uttrykket kommer fra, men vi bruker dette uttrykket når vi vil uttrykke at det regner mye. Det er vanskelig å forstå hvorfor man skulle si at det regner kvinnelige troll, men egentlig er vel ikke uttrykket rarere enn det engelske uttrykket "It' raining cats and dogs" som på norsk blir "Det regner katter og hunder".

Eks.;

Ta på det deg regnjakke, Det regner trollkjerringer ute.


Det bøtter ned


Dette siste uttrykket er egentlig ikke like rart som de to andre, men jeg syntes det passet godt inn. De to første uttrykkene er ganske tydelige metaforer, Det vil si at vi lett forstår at disse uttrykkene ikke betyr akkurat det vi sier. Dette siste uttrykket er også en metafor, men den er mer forstålig, så det er ikke alltid vi tenker på dette uttrykket som en metafor. Vi bruker uttrykket for å beskrive at det regner mye. Regnet som kommer er så mye at det virker som om noen står i himmelen og heller bøtter med vann ned mot bakken.

Eks.:


Nå bøtter det ned igjen. Barna må bruke gummistøvler i morgen, for det kommer til å være mange vanndammer

Rosi Alves. Tecnologia do Blogger.
 

Here I'm... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea